ДОБРЕ ДОШЛИ В ОРИЗАРИ! – Кметство, с. Оризари, обл. Сливен

На тази дата православната църква отбелязва деня на Св. Людмила Чешка.

Света Людмила
Света Людмила

Света мъченица Людмила, княгиня Чешка, била омъжена за чешкия княз Боривой. Съпрузите приели свето Кръщение от св. Методий, създателя на българската писменост. Те се стараели да просветят в истинната вяра и своите поданници и строили църкви.

Княз Боривой умрял млад, на 36 год. Света Людмила, останала вдовица, водела строг, благочестив живот. Тя продължавала да се грижи за Църквата и по време на управлението на нейния син Вратислав, което продължило 33 години.

Вратислав бил женен за Драгомира и имал от нея син Вячеслав. След смъртта на Вратислав, на престола встъпил 18-годишния Вячеслав. Възползвайки се от младостта и неопитността на своя син, Драгомира започнала да насажда в страната езически обичаи и нрави.

Статуя на света Людмила на Карловия мост над река Вълтава в Прага (автор - Матиаш Браун); поставена е там след 1720 г., когато статуята на друг светец, стояла на това място, е отнесена от наводнение.
Статуя на света Людмила на Карловия мост над река Вълтава в Прага (автор – Матиаш Браун); поставена е там след 1720 г., когато статуята на друг светец, стояла на това място, е отнесена от наводнение.

Св. Людмила се възпротивила на това. Драгомира намразила своята свекърва и се опитала да я убие. Когато св. Людмила се оттеглила в гр. Течин, то Драгомира изпратила двама убийци. Докато св. Людмила се молила, те влезли в дома и и изпълнили заповедта.

Мощите на св. мъченица Людмила били погребани в гр. Течин, при градските стени. От гроба и започнали да се извършват многочислени изцеления. Княз Вячеслав пренесъл тялото на св. Людмила в Прага и го положил в църквата “Св. Георги”.

Източник: http://www.sveta-petka.com/

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: