ДОБРЕ ДОШЛИ В ОРИЗАРИ! – Кметство, с. Оризари, обл. Сливен

Празникът на лозаря по стародавна традиция бе отбелязан тържествено в с.Оризари. Този път празничното шествие беше съпроводено от камера и бяха заснети най-интересните моменти. Така по Програмата за съхраняване на културно-историческото наследство в община Твърдица, ще бъде реализиран филм „Трифон Зарезан в село Оризари- жива традиция”. Снимането му реално започна от организираната от Кметството „Винария-2009” в края на м.Януари.

В мразовития 14 Февруари, вместо нормално лениво утро за съботен ден, площадът на селото се изпълни с хора. Любопитни весели погледи следяха пристигащи каруци с лозари, празнично облечени- с везани ризи, потури, ямурлуци, със закичени калпаци. Засуетиха се около каруците, проверявайки необходимия „реквизит” за лозята- шарените торби, черги, ножици и т.н. Конете им пръхтяха, тръскаха неспокойно глави с огромни червени пискюли, плашейки се от светкавиците на фотоапаратите. Започнаха весели подвиквания и покани за тръгване, че „много работа” ги чака, след като се видя и товара на една от каруците- буре с вино. Веселото настроение се повиши и от живата музика- трима музиканти, поканени специално за случая. Скоро колите поеха по пътя за лозята.

Следващите кадри бяха заснети в стари и по-нови лозя. Лозарите зарязаха по три лози, преляха ги с вино, взеха си по три пръчки за село и благословиха за плодородие през новата стопанска година. По традиция избраха най-опитния за свой цар и го закичиха на главата с лозов венец. С музика и веселба той ги поведе към закътано от ветровете място, където всяка година накрая се събират за общата трапеза. На най-равното запостилаха черги и заизваждаха от торбите приготвеното от стопанките. На почетно място на трапезата в този ден са донесените вина. Край огъня се разнесе изкусителният аромат на печена сланина и други домашни мезета. Настроението се повиши още, когато пристигна каруцата с бурето. При вида и топлата тръпка на червеното изобилие, което тръгна от ръка на ръка с бакъра, избраният водач сладкодумно заразказва легендите за Дионисий и Трифон Зарезан. Настроението се повиши и избухна в кръшно хоро, на което се наловиха всички, дошли на празника. Времето неусетно летеше и водачът пак трябваше да подканя за тръгване дружината, че имат още работа.

Пристигайки в селото, лозарите се отправиха за домовете на доказани майстори на виното- Динко Стойчев Динков- победител в групите розе и червено и Иван Недев Иванов- на второ място при розе. Тук водачът внесе донесените от къра пръчки и заряза избрана от стопанина лоза, с пожелание за плодородие на лозите и здраве в къщата. Стопанките почерпиха лозарите с вкусни баници и питки. Мъжете естествено почерпиха с вината-победители. С веселие и хора шествието продължи да разнася празничното настроение из селото.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: